ایران اینترنشنال۳۰ تیر ۱۴۰۴

شکست محتمل ائتلاف حاکم ژاپن در انتخابات مجلس علیا

طبق نتایج اولیه انتخابات مجلس علیا در ژاپن، ائتلاف حاکم به رهبری شیگرو ایشیبا، نخست‌وزیر این کشور، احتمالا اکثریت خود را در این مجلس که مجلسی کوچکتر از پارلمان ژاپن است، از دست خواهد داد و به این ترتیب، پیش‌بینی می‌شود که بی‌ثباتی سیاسی در این کشور تشدید شود.

در این انتخابات که یکشنبه ۲۹ تیر برگزار شد، رای‌دهندگان ژاپنی درباره نیمی از ۲۴۸ کرسی مجلس علیا تصمیم‌گیری کردند؛ مجلسی که از نظر قدرت در سطحی پایین‌تر از مجلس سفلی (نمایندگان) قرار دارد.

ایشیبا برای پیروزی تنها خواهان کسب اکثریت ۱۲۵ کرسی بود، به این معنا که حزب لیبرال دموکرات به همراه شریک ائتلافی خود یعنی حزب بودایی‌محور «کومیتو» نیاز به تصاحب ۵۰ کرسی جدید داشتند تا به ۷۵ کرسی فعلی خود اضافه کنند.

اما بر اساس نتایج اولیه که بلافاصله پس از بسته شدن حوزه‌های رای‌گیری منتشر شد، این ائتلاف احتمالا شکست بزرگی را تجربه خواهد کرد.

تلویزیون ملی ژاپن پیش‌بینی کرد که ائتلاف نخست‌وزیر بین ۳۲ تا ۵۱ کرسی کسب کند، در حالی که شبکه‌های دیگر پیش‌بینی کردند که این ائتلاف تنها کمی بیش از ۴۰ کرسی به‌دست خواهد آورد.

وعده ایشیبا برای باقی ماندن در قدرت

اگر حزب لیبرال دموکرات به رهبری نخست‌وزیر و حزب کومیتو، اکثریت خود را در مجلس علیا از دست بدهند، با توجه به شکست در انتخابات مجلس سفلی در اکتبر گذشته، بیش از پیش به حمایت احزاب مخالف نیاز خواهند داشت.

ایشیبا در مصاحبه زنده باتلویزیون ژاپن گفت: «وضعیت سختی است. با فروتنی و صداقت آن را می‌پذیرم.»

[@portabletext/react] Unknown block type "figure", specify a component for it in the `components.types` prop

او عملکرد ضعیف ائتلاف را ناشی از ناکارآمدی اقدامات دولتش در مقابله با افزایش قیمت‌ها دانست و با تاکید بر قصد خود برای ادامه نخست‌وزیری گفت: «به عنوان رییس حزب شماره یک، مسئولیت خود را انجام خواهم داد و برای کشور تلاش خواهم کرد.»

به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، اگرچه عملکرد ضعیف در انتخابات مجلس علیا مستقیما به تغییر دولت منجر نمی‌شود زیرا این مجلس اختیار صدور رای عدم اعتماد ندارد، بدون شک آینده سیاسی ایشیبا و ثبات سیاسی ژاپن را زیر سوال خواهد برد.

انتخابات در شرایطی برگزار شد که ائتلاف ایشیبا به‌دلیل رسوایی‌های فساد، پیش‌تر در انتخابات مجلس نمایندگان در اکتبر گذشته نیز اکثریت خود را از دست داده بود.

[@portabletext/react] Unknown block type "figure", specify a component for it in the `components.types` prop

از آن زمان، دولت او مجبور شده امتیازاتی به احزاب مخالف برای تصویب قوانین بدهد و در ارائه راهکارهای موثر برای کنترل قیمت‌ها، از جمله قیمت برنج که غذای اصلی ژاپنی‌هاست، ناکام مانده است.

افزایش محبوبیت پوپولیست‌ها

رأی‌دهندگان ناراضی به سرعت به سمت احزاب نوظهور پوپولیست گرایش یافته‌اند.

با این حال، هشت حزب اصلی مخالف به قدری پراکنده هستند که نتوانسته‌اند یک جبهه متحد تشکیل دهند و حمایت کافی را به عنوان جایگزین حکومت جلب کنند.

خبرگزاری رویترز نوشت که حزب سانسیتو، یک گروه تندرو راست افراطی، یکی از برندگان بزرگ انتخابات مجلس علیای ژاپن بود.

این حزب با هشدار درباره «تهاجم خاموش» مهاجران و وعده‌هایی برای کاهش مالیات و افزایش هزینه‌های رفاهی حمایت بسیاری را جلب کرد.

این حزب که در دوران همه‌گیری کووید-۱۹ در یوتیوب شکل گرفت و تئوری‌های توطئه درباره واکسن‌ها را منتشر می‌کرد، با کارزار «اول ژاپن» وارد سیاست جریان اصلی شد.

[@portabletext/react] Unknown block type "figure", specify a component for it in the `components.types` prop

بر اساس پیش‌بینی شبکه دولتی ژاپن، این حزب ممکن است تا ۲۲ کرسی کسب کند، که به کرسی تک‌نفره‌ای که سه سال پیش در مجلس علیا با ۲۴۸ کرسی به دست آورد، افزوده می‌شود.

در مجلس نمایندگان که قدرت بیشتری دارد، این حزب تنها سه کرسی دارد.

سوهی کامییا، رهبر ۴۷ ساله حزب، در گفت‌وگو با شبکه نیپون تی‌وی پس از انتخابات گفت: «عبارت "اول ژاپن" برای بازسازی معیشت مردم ژاپن از طریق مقاومت در برابر جهانی‌گرایی بود. من نگفتم که باید به طور کامل ورود خارجی‌ها را ممنوع کنیم یا همه مهاجران را از ژاپن بیرون کنیم.»