نخبگان امنیت ملی آمریکا: ترامپ در حال شکلدهی نظم جهانی جدید است
شش ماه پس از آغاز دوره دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ، نخبگان امنیت ملی در کنفرانس سالانه اسپن اذعان کردهاند که نظم جهانی دگرگون شده، و بازگشتی به دوران پیشین در کار نخواهد بود.
بهنوشته پولیتیکو، در نشست امسال «فروم امنیتی اسپن» در کلرادوی آمریکا، مقامهای پیشین و فعلی آمریکایی و غیرآمریکایی، تحلیلگران و مدیران تجاری تایید کردند که ترامپ با سیاستهای خود ضربهای ماندگار به اجماع جهانی پس از جنگ جهانی دوم، از جمله تجارت آزاد و همکاریهای درازمدت زده است.
کاندولیزا رایس، وزیر خارجه پیشین آمریکا و رییس مشترک این نشست، در سخنان پایانی گفت: «باید بپذیریم که احتمالاً دیگر به همان نظم سابق باز نخواهیم گشت.»
پولیتیکو مینویسد در همین شش ماه، دولت ترامپ بسیاری از هنجارهای سیاست خارجی آمریکا را در حوزه تجارت، کمکهای خارجی و نیروی نظامی کنار زده، سازمانهایی چون آژانس توسعه بینالمللی آمریکا را تعطیل کرده و نیروهای انسانی در نهادهایی چون پنتاگون و وزارت خارجه را بهشدت کاهش داده است.
دولت آمریکا میگوید این اصلاحات برای تمرکز بر منافع ملی و چابکسازی سیاست خارجی ضروری است. اما منتقدان هشدار میدهند آمریکا در حال تضعیف توان واکنش به بحرانها، از دست دادن اعتبار نزد متحدان و تخریب اقتصاد جهانی است.
برخلاف دور نخست ریاستجمهوری ترامپ که برخی نهادهای امنیتی بهطور خوشبینانه تصور میکردند سیاستهای او گذراست، اکنون بسیاری از همان مقامها اذعان دارند که به حاشیه رانده شدهاند و دیگر نفوذ گذشته را ندارند. به گزارش پولیتیکو، پیش از آغاز نشست، وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) سخنرانهای خود را از برنامه کنار گذاشت و این کنفرانس را «پاتوق گلوبالیستها» توصیف کرد.
تنها مقام رسمی دولت ترامپ که در نشست حاضر شد، آدام بوهلر، فرستاده ویژه برای آزادی گروگانها بود. او در گفتوگویی با شبکه سیانان، از حمایت کامل ترامپ برای ماموریتهایش گفت و افزود: «وقتی رییسجمهوری تصمیم بگیرد، ما اقدام میکنیم.»
در نبود نمایندگان دولت، شرکتکنندگان کوشیدند بدون ایجاد تقابل آشکار، پیامدهای تغییرات ترامپ را تحلیل کنند. از حملات موفق آمریکا به تاسیسات هستهای در ایران تمجید شد و برخی نیز از رویکرد تازه به کمکهای خارجی، بهویژه در آفریقا، استقبال کردند.
در حوزه تجارت، سخنرانان تاکید کردند که حمایتگرایی اکنون دیگر محدود به یک حزب سیاسی نیست. رابرت زولیک، نماینده پیشین آمریکا در تجارت جهانی گفت: «دو رییسجمهوری از دو حزب مختلف حالا طرفدار حمایتگرایی شدهاند. این تغییری بنیادین در سیاست تجاری آمریکاست.»
با این حال، برخی دیپلماتها از نبود بحثهای صریحتر در مورد خطرات سیاستهای ترامپ برای نهادهای دموکراتیک در آمریکا و جهان ابراز نگرانی کردند. از جمله موضوعهایی که بارها در پنلها تکرار شد، ناتوانی مکرر کنگره در تصویب بودجه و اثر آن بر ابتکارهای دفاعی آمریکا بود.
تهدید چین در حوزه اقیانوس هند و آرام نیز موضوعی تکرارشونده بود و تحلیلگران هشدار دادند خطر تقابل نظامی مستقیم با پکن به بالاترین سطح در دهههای اخیر رسیده است.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی دولت بایدن، در یکی از پنلها هشدار داد که پیروزی ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ نباید بهطور کامل به معنای حمایت مردم از انزواگرایی تفسیر شود: «مردم آمریکا همچنان به تعامل مسئولانه با جهان باور دارند.»
در نهایت، بهنوشته پولیتیکو، بسیاری از شرکتکنندگان پذیرفتند که نظمی که ترامپ پیریزی کرده، به واقعیت بدل شده، بیآنکه ساختاری جایگزین برای نهادهای تخریبشده شکل گرفته باشد. ویویان بالاکریشنان، وزیر خارجه سنگاپور در سخنانی هشدار داد: «خطرناکترین دوران در تاریخ، دوران بین دو نظم جهانی است. ما اکنون در همان دوران هستیم.»